Sandarumo testas: Ar jūsų namas pasiruošęs žiemai?

Žiema – tai metas, kai ypač svarbu užtikrinti, kad jūsų namas būtų sandarus ir šiltas. Tinkamai atliktas sandarumo testas gali padėti sumažinti šilumos nuostolius, sumažinti energijos sąnaudas ir pagerinti gyvenimo komfortą. Šiame straipsnyje aptarsime, kas yra sandarumo testas, kodėl jis svarbus ir kaip jį atlikti.

Kas yra sandarumo testas?

Sandarumo testas, dar vadinamas „Blower Door Test“, yra procedūra, kurios metu specialiais įrenginiais matuojamas oro pralaidumas per namo sienas, langus, duris ir kitas konstrukcijas. Testas atliekamas naudojant didelį ventiliatorių, kuris montuojamas ant išorinių durų. Ventiliatorius sukuria oro srautą, o slėgio matuokliai fiksuoja, kaip greitai oras praeina per namo konstrukcijas. Tai leidžia nustatyti vietas, kuriose yra sandarumo problemų.

Kodėl sandarumo testas yra svarbus?

  1. Energijos taupymas: Namas, turintis prastas sandarumo savybes, praranda daug šilumos per plyšius ir nesandarumus. Tai reiškia didesnes sąskaitas už šildymą. Atlikus sandarumo testą ir pašalinus nesandarumus, galima žymiai sumažinti energijos sąnaudas.
  2. Komfortas: Sandarus namas yra šiltesnis ir jaukesnis. Tai ypač svarbu žiemos mėnesiais, kai lauke vyrauja žemos temperatūros. https://namusandarumas.lt/paslaugos/sandarumo-testas/
  3. Sveikata: Nesandarus namas leidžia orui cirkuliuoti nekontroliuojamai, o tai gali sukelti drėgmės ir pelėsio problemas. Sandarumo testas padeda nustatyti šias problemas ir jas pašalinti.
  4. Ilgaamžiškumas: Sandarumas taip pat padeda apsaugoti namo konstrukcijas nuo drėgmės, kuri gali sukelti puvimą ir kitus struktūrinius pažeidimus.

Kaip atlikti sandarumo testą?

Norint atlikti sandarumo testą, reikia specialios įrangos ir žinių, todėl dažniausiai rekomenduojama kreiptis į profesionalus. Tačiau, jei norite tai atlikti patys, štai keletas žingsnių:

  1. Pasiruošimas: Užtikrinkite, kad visos durys, langai ir ventiliacijos angos būtų uždarytos. Išjunkite visas oro tiekimo ir ištraukimo sistemas.
  2. Ventiliatoriaus montavimas: Ventiliatorius montuojamas ant išorinių durų taip, kad jis sukurtų oro slėgį name. Ventiliatorius turėtų būti sandariai uždengtas, kad nesukeltų papildomų nesandarumų.
  3. Slėgio matavimas: Įjungus ventiliatorių, slėgio matuokliai fiksuoja oro pralaidumą. Tai leidžia nustatyti, kuriose vietose yra didžiausi nesandarumai.
  4. Nesandarumų paieška: Naudodami dūmų pieštuką arba termovizorių, galite nustatyti konkrečias vietas, kuriose yra nesandarumų. Dūmai arba termovizoriniai vaizdai parodys, kur oras įeina ar išeina iš namo.
  5. Nesandarumų pašalinimas: Radus nesandarumus, juos reikia užtaisyti. Tam galite naudoti sandarinimo juostas, putas ar kitus specialius sandarinimo produktus.

Sandarumo testas yra būtinas žingsnis, norint užtikrinti, kad jūsų namas būtų pasiruošęs žiemai. Tinkamai atliktas testas padės sumažinti šilumos nuostolius, sutaupyti pinigų ir pagerinti gyvenimo kokybę. Neatidėliokite šio svarbaus namų priežiūros žingsnio – atlikite sandarumo testą jau šiandien ir mėgaukitės šilta bei jaukia žiema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *